Vreemdelingenrecht

Margot Vennik kan u helpen met zaken op het gebied van het reguliere vreemdelingenrecht. Dat betekent dat zij alle soorten vreemdelingenzaken behandelt met uitzondering van asielzaken.

Navigeer naar beneden voor meer informatie.

Vreemdelingenrecht

Margot Vennik kan u helpen met zaken op het gebied van het reguliere vreemdelingenrecht. Dat betekent dat zij alle soorten vreemdelingenzaken behandelt met uitzondering van asielzaken.

Veelvoorkomende procedures die zij voert zijn bezwaarschrift- of beroepsprocedures tegen: afwijzingen van aanvragen tot een verblijfsvergunning met als doel gezinshereniging of gezinsvorming, EU toetsting (Chavez), een afwijzing van een aanvraag om een visum kort verblijf, de intrekking van een verblijfsvergunning, een terugkeerbesluit of inreisverbod, een ongewenstverklaring of een besluit om iemand in vreemdelingenbewaring te plaatsen.

U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Het is echter wel aan te raden. Een gespecialiseerde advocaat zoals Margot Vennik is op de hoogte van de laatste jurisprudentie en heeft veel ervaring. Zo vergroot u dus de kans op een succesvol resultaat. Wij adviseren u in een zo vroeg mogelijk stadium een advocaat in te schakelen. U kunt daarmee voorkomen dat u een bezwaar moeten maken tegen een negatief besluit of dat u in beroep moet gaan bij de rechtbank.

Aan het aanvragen van een verblijfsvergunning of visum zijn vaak hoge kosten verbonden. Denkt u daarbij aan de leges die de IND in rekening brengt voor het aanvragen van een verblijfsvergunning. Een goede advocaat kan ervoor zorgen dat u deze kosten niet voor niets heeft gemaakt.

Als uw inkomen niet te hoog is kan een advocaat die aangesloten is bij de Raad van Rechtsbijstand u bijstaan op basis van toevoeging. Dit betekent dat de advocaat door de overheid wordt betaald. U betaalt alleen een eigen bijdrage. Als u geen recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand kunnen wij u op betalende basis bijstaan. In visumzaken wordt naar het inkomen van de visumaanvrager die in het buitenland verblijft gekeken. Onze ervaring is dat een verzoek om gesubsidieerde rechtsbijstand vaak mogelijk is.


Gezinshereniging

Wanneer u uw partner naar Nederland wilt halen moet jullie aan een aantal belangrijk voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat moet blijken dat jullie een echte en duurzame relatie hebben, gelijk te stellen met een huwelijk. Maar let op: trouwen is geen voorwaarde.

De referent, dat is de partner in Nederland, moet over voldoende en duurzaam inkomen beschikken. De Nederlandse regels zijn vrij strikt, maar er zijn ook Europese regels waar meer ruimte is. De immigratie – en naturalisatiedienst (IND) moet daar aan toetsen, maar vertelt dat er niet bij. Margot Vennik weet waar de ruimte zit en kan u adviseren indien u niet aan de Nederlandse normen voldoet. Ook in dat geval is er namelijk hoop.

Tot slot is een belangrijke voorwaarde dat de buitenlandse partner het basisexamen inburgering haalt. Hierop bestaat uitzonderingen en in bepaalde gevallen kan een ontheffing verkregen worden, bijvoorbeeld als de partner analfabeet is.


Vreemdelingenbewaring

Vreemdelingenbewaring is een maatregel gericht op de uitzetting naar het land van herkomst. Dit is een ingrijpende maatregel omdat iemand door de overheid van zijn vrijheid wordt beroofd. Soms worden er maanden doorgebracht in het speciale detentiecentrum voor vreemdelingen.

Tegen zo’n maatregel kan beroep worden ingesteld. De rechtbank zal altijd een aantal zaken controleren zoals de persoon in kwestie rechtmatig door de (vreemdelingen)politie is aangehouden en of de vreemdelingendetentie noodzakelijk is. Uit de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat hierin fouten zijn gemaakt zodat de vreemdelingendetentie moet worden opgeheven. Daarbij kan de rechtbank een schadevergoeding toekennen.

Indien het om uw partner gaat, hoeft u niet lijdzaam toe te kijken. U kunt bijvoorbeeld een verklaring tekenen waarin u aangeeft dat uw partner voorlopig bij u kan verblijven. Daarmee kan de rechtbank worden verzocht om de detentie te beëindigen en in plaats daarvan een meldplicht op te leggen.

Ook is het mogelijk om vanuit detentie een verblijfsvergunning aan te vragen. In sommige gevallen is de beste oplossing het kopen van een ticket voor uw partner zodat hij of zij snel terug kan keren naar het land van herkomst om aldaar een verblijfsvergunning aan te vragen. Uw partner heeft vanaf het moment van zijn aanhouding recht op een (gratis) advocaat. Het is belangrijk zo spoedig mogelijk contact met hem of haar op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.


Inreisverbod

Heeft u, uw partner of familie van u een inreisverbod gekregen? Dan kunt u hiertegen in beroep gaan. Margot Vennik kan u hierbij adviseren en bijstaan.

Voor personen van buiten de EU, oftewel de derdelanders, geldt dat onder bepaalde omstandigheden een inreisverbod kan worden opgelegd. Dit verbod geldt voor het hele grondgebied van de EU. Een inreisverbod betekent dat u zich voor een bepaalde periode niet in de EU mag bevinden.

Duur inreisverbod
Een inreisverbod kan worden opgelegd als u zich eerder niet aan een vertrektermijn heeft gehouden. In dat geval zal u een inreisverbod van een of twee jaar krijgen. Een dergelijk ‘licht’ inreisverbod kan worden opgeheven als u vanuit uw land van herkomst een aanvraag indient voor een reguliere verblijfsvergunning en u aan de voorwaarden voldoet.

Een inreisverbod kan ook voor een langere termijn worden opgelegd, namelijk voor drie, vijf, tien of twintig jaar. Dit hangt af van de vraag hoe vaak een terugkeerbesluit (en een vertrektermijn) is gegeven en of er sprake is van strafrechtelijke antecedenten. Bij een duur van tien of twintig jaar moet er sprake zijn zware misdrijven of een gevaar voor de nationale veiligheid.

Bijzondere omstandigheden
Ook in het geval aan u een inreisverbod mag worden opgelegd moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) goed kijken naar uw individuele omstandigheden. Er kunnen humanitaire redenen zijn toch geen inreisverbod op te leggen. Misschien heeft u een partner of heeft u kinderen in Nederland of ergens anders in de EU. Dat gezinsleven moet onder omstandigheden worden beschermd. Ook als u al heel lang in Nederland woont – zelfs als dat illegaal is – moet de IND daar rekening mee houden. Tot slot kunnen er medische redenen zijn waarom iemand niet kan vertrekken.

Strafbaar
Wanneer u ondanks een inreisverbod of ongewenstverklaring toch op het grondgebied van de EU blijft, bent u strafbaar.


Visum kort verblijf

U, een familielid of een kennis wil voor een periode van maximaal 3 maanden naar Nederland komen. Hiervoor is een visum aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het buitenland. Het komt vaak voor dat een visum aanvraag wordt afgewezen. Als reden wordt bijvoorbeeld opgegeven dat niet is aangetoond dat de aanvrager van het visum tijdig zal worden terugkeren naar het land van herkomst. Het is vaak zinvol bezwaar te maken of beroep aan te tekenen tegen een negatief besluit. Onze ervaring is namelijk dat negatieve besluiten dikwijls onzorgvuldig zijn gemotiveerd. Wij adviseren u de mogelijkheden met een advocaat te bespreken. In sommige gevallen is het beter een nieuwe aanvraag in te dienen. Lees hier meer over visum voor kort verblijf.

U heeft 4 weken de tijd om bezwaar te maken en 4 weken de tijd om beroep in te stellen tegen een negatief besluit. Het is daarom belangrijk om zo spoedig mogelijk advies in te winnen.

Margot Vennik staat veelvuldig cliënten bij wiens visumaanvraag is afgewezen. Zij maakt bezwaar en/of tekent beroep aan tegen negatieve besluiten. Meestal kan zij cliënten bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo). U hoeft dan slechts een eigen bijdrage te betalen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen voor een gratis en vrijblijvend telefonisch adviesgesprek.


EU toetsing

Onder deze categorie vallen alle aanvragen die te maken hebben met een verblijfsvergunning op grond van een familieband met een EU-onderdaan. Denk aan een vergunning om bij uw Nederlandse kind te kunnen verblijven wanneer u de verzorgende ouder bent. Maar u valt hier ook onder indien u de derdelander partner bent van een in Nederland wonende EU-onderdaan. Wellicht heeft u met een Nederlander een tijdje in een andere EU-lidstaat gewoond en willen jullie weer terug naar Nederland. Ook dan kunt u een aanvraag EU toetsing indienen.

Margot Vennik kan u vanaf de aanvraag bijstaan, zodat de kans het grootst is dat de aanvraag wordt ingewilligd.


Intrekking verblijfsvergunning

Er zijn verschillende redenen voor de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) om een verblijfsvergunning in te trekken.

Indien u bijvoorbeeld te lang niet ingeschreven stond in de basisregistratie van de gemeente kan de IND denken dat u niet meer in Nederland woont en dat u uw hoofdverblijf heeft verplaatst.

Misschien is de relatie met uw verblijfgever voorbij of verdienen jullie samen niet meer genoeg om aan de inkomensnormen te voldoen.

Ook kan een intrekking volgen nadat u bent veroordeeld voor het plegen van een strafbaar feit.

In alle gevallen volgt eerst een voornemen tot intrekking, waarop u een zienswijze mag geven.

Omdat de gevolgen van een intrekking enorm groot zijn, is het van groot belang dat u zo snel mogelijk informatie inwint bij een specialist. Margot Vennik staat u bij met raad en daad.

onze Andere rechtsgebieden

Jeugdstrafrecht

Als uw kind is aangehouden of een dagvaarding heeft ontvangen roept dat ontzettend veel vragen en wellicht ook angsten bij u als ouder op. Weet dan dat u te allen tijde zelf een advocaat kunt inschakelen waar u en uw kind op kunnen vertrouwen.

Lees meer

Vreemdelingenrecht

Wij kunnen u helpen bij elk probleem op het gebied van het reguliere vreemdelingenrecht.

Lees meer

Psychiatrisch patiëntenrecht

Wij kunnen u helpen bij elk probleem op het gebied van het psychiatrisch patiëntenrecht.

Lees meer