Psychiatrisch patientenrecht

Vennik & Blaauw advocaten behandelt ook zaken op het gebied van de Wet verplichte GGZ en de Wet Zorg en Dwang.

Gemene deler bij deze zaken is dat mensen verplichte zorg krijgen. Zorg, óók als zij dat niet willen. Vaak is deze groep cliënten gedwongen opgenomen, of bestaat het voornemen daartoe.

Psychiatrisch patientenrecht

Vennik & Blaauw advocaten behandelt ook zaken op het gebied van de Wet verplichte GGZ en de Wet Zorg en Dwang. Gemene deler bij deze zaken is dat mensen verplichte zorg krijgen. Zorg, óók als zij dat niet willen. Vaak is deze groep cliënten gedwongen opgenomen, of bestaat het voornemen daartoe.

De advocaat is er voor de patiënt om hem of haar Bijstand te verlenen. Die bijstand bestaat allereerst uit het informeren van de cliënt aangaande de procedure. De advocaat zal aan de hand van de stukken verder beoordelen in hoeverre gedwongen zorg wettelijk gezien toegestaan is en de cliënt bijstaan ter zitting.

WvGGz

De wet verplichte ggz regelt verplicht zorg bij psychiatrische aandoeningen.

Crisimaatregel

Op het moment dat sprake is van een crisissituatie (ter beoordeling van een psychiater), kan iemand op verzoek van de officier van justitie en op last van de Burgemeester, worden opgenomen en behandeld. Dat heet een crisismaatregel. Op het moment dat de officier van justitie een vervolg hiervan nodig acht, volgt een zitting bij de rechter. Ter zitting wordt bekeken of een verlenging van deze crisismaatregel nodig en wettelijk gezien mogelijk is. Een verlenging kan voor de duur van 3 weken. De advocaat kan namens de patiënt het standpunt naar voren brengen. Dit is met het oog op de rechtspositie van de patiënt natuurlijk van het grootste belang. Maar ook verwoordt de advocaat de stem van de patiënt en alleen dat al wordt vaak als heel fijn ervaren.

Zorgmachtiging

Als nog langere verplichte zorg noodzakelijk wordt geacht, dan volgt nogmaals een zitting. Er zal dan verzoek voor een zorgmachtiging worden ingediend door de officier van justitie.

Het is ook mogelijk dat er geen sprake is van een crisis is, maar verplichte zorg wel noodzakelijk. Ook dan komt de zorgmachtiging in beeld.

Specifiek omschreven vormen van zorg

In het kader van de WvGGZ kunnen een aantal specifiek in die wet omschreven vormen van zorg worden opgelegd. Die staan opgesomd in artikel 3:2 van die wet. Het gaat dan om:

  • toedienen van vocht, voeding en medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;

  • beperken van de bewegingsvrijheid;

  • insluiten;

  • uitoefenen van toezicht op betrokkene;

  • onderzoek aan kleding of lichaam;

  • onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen;

  • controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen;

  • aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;

  • beperken van het recht op het ontvangen van bezoek;

  • opnemen in een accommodatie;

  • ontnemen van de vrijheid van betrokkene door hem over te brengen naar een plaats die geschikt is voor tijdelijk verblijf als bedoeld in artikel 7:3, derde lid.

Ter zitting stelt de advocaat nogal eens de vraag aan de orde of al deze vormen van zorg wel nodig zijn.

Wet zorg en dwang

De wet Zorg en Dwang regelt onvrijwillige zorg bij mensen met een verstandelijke beperking of dementie die van dien aard is dat zij niet meer thuis kunnen wonen.

Is er sprake van een situatie waarin niet kan worden afgewacht, dan zal een inbewaringstelling worden aangevraagd door het Centrum Indicatiestelling Zorg. Het criterium is of sprake is van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel als gevolg van het gedrag van de cliënt. Een inbewaringstelling wordt door de Burgemeester verleend. Deze beslissing geldt voor de duur van 3 dagen. Als opname nodig blijft en de cliënt zich daartegen blijft verzetten dan zal de rechter in beeld komen.

De rechter gaat na of de opname voortgezet moet worden en of de cliënt zich nog altijd verzet. Een eventuele voortzetting van de inbewaringstelling heeft een geldigheidsduur van 6 weken.

Gedwongen opname na genoemde 6 weken is mogelijk op grond van een rechterlijke machtiging. een rechterlijke machtiging kan ook worden verleend in die situaties waarin een opname noodzakelijk is, maar geen sprake is van een absoluut onhoudbare situatie.

Voor meer informatie over WvGGZ en WZD wordt verwezen naar de website www.dwangindezorg.nl

Op deze site staat helder en begrijpelijk uitgelegd hoe gedwongen zorg geregeld is in Nederland.

onze Andere rechtsgebieden

Jeugdstrafrecht

Als uw kind is aangehouden of een dagvaarding heeft ontvangen roept dat ontzettend veel vragen en wellicht ook angsten bij u als ouder op. Weet dan dat u te allen tijde zelf een advocaat kunt inschakelen waar u en uw kind op kunnen vertrouwen.

Lees meer

Vreemdelingenrecht

Wij kunnen u helpen bij elk probleem op het gebied van het reguliere vreemdelingenrecht.

Lees meer

Psychiatrisch patiëntenrecht

Wij kunnen u helpen bij elk probleem op het gebied van het psychiatrisch patiëntenrecht.

Lees meer